close
Verlichting

Eenvoudig uitgelegd verlichting

IP’s, lux, lumen, ICR’s, kleurtemperaturen … Duizelig? Zoals wij. We zijn begonnen met het verminderen van de nieuwe (en complexe) verlichtingswetten in een uitdrukkelijke cursus om te leren hoe we elke kamer zonder fouten en met grote gratie licht kunnen geven. We hebben het doel: laten zien dat het veel gemakkelijker is dan we denken.

Wat heb je nodig in de woonkamer?

Als algemene verlichting zijn de nuttigste inbouwspots (de technicus berekent hoeveel u nodig heeft) of een plafondlamp met warm licht (2.700 k), maar als u kinderen in de woonkamer laat spelen, bent u wellicht geïnteresseerd in meer helderheid (4.000 k)

Wat heb je nodig in de keuken?

Homogeen algemeen licht. Hoeveel lampen en wat voor vermogen de lichtexpert je zal vertellen omdat het afhangt van de m2, de verschillende ruimtes die je hebt, etc. Voor de veiligheid moet u schaduwen en onverlichte hoeken vermijden. Het licht moet natuurlijk neutraal of koud zijn (4.000 k of meer) om de kleur, de staat van het voedsel en het kookpunt goed te kunnen zien.

Verboden een gang van angst

We moeten het “wolfsmond” -effect vermijden, dat wil zeggen de ruimte verlichten zodat er geen donkere gebieden zijn, waardoor deze lelijk wordt en kleiner lijkt. Hiervoor zijn de meest aan te raden verzonken in het plafond. De lichttechnicus berekent hoeveel u nodig heeft op basis van hoe uw gang is.

Wat heb je nodig in de badkamer?

Het is essentieel omdat stoom de verlichting kan beïnvloeden. Kies LED’s met een IP44 minimum. Behalve dat u veilig bent, verlengt u dus hun levensduur en bespaart u. Of het nu neutraal of koud licht is en qua vermogen hangt het af van de m2, maar ter oriëntatie heeft u in een badkamer van 6 m2 4 inbouwarmaturen nodig.

Wat heb je nodig in de slaapkamer?

Algemene verlichting met plafond of pendel. Heeft u een vals plafond, inbouwspots of LED inbouwspots, die dun zijn en weinig ruimte in beslag nemen. Allemaal met warm licht (3.000 k) en gemiddeld vermogen (20 w). Maak niet de fout om overbelaste armaturen met koud licht te installeren die uw ogen niet laten ontspannen, en in plaats van een slaapkamer ziet het eruit als een operatiekamer.

admin

The author admin

Leave a Response